Gotowanie to czynność, która ma miejsce w prawie każdym domostwie na całym świecie. Żyjemy dzięki temu, że jemy a w większości z nas uwielbia jeść bo wyspecjalizowaliśmy się w tej czynności perfekcyjnie.

Nie tylko gotujemy smacznie to na dodatek różnorodnie. Przez tysiąclecia człowiek stworzył kuchnie, które bardzo mocno różniły się od siebie i dane potrawy można było skosztować tylko w danym regionie. Wraz z migracją ludności w różne strony globu, często z odległych zakątków do innego kraju dotarły potrawy, które jedli nowo przybyli migranci. W ten sposób zaczęto wychwalać poszczególne kuchnie a z czasem sprowadzano kucharzy aby serwowali to co najlepsze w danej kuchni.

A jaka kuchnia jest najsmaczniejsza?

To pytanie raczej nigdy nie dostanie jednolitej odpowiedzi. Bogactwo składników i przepisów i preferencji smakowych jest tak duże że wybranie jednej, konkretnej staje się niemożliwe. Możemy jedynie wymienić te najbardziej znane.

I do nich na pewno będzie należeć kuchnia włoska. Chyba większość z nas przynajmniej raz skosztowało potrawy, której rodowód wywodzi się właśnie z kuchni włoskiej.

Charakteryzuje się ona dużą różnorodnością. Jednak jej cechą wspólną jest stosowanie dużej ilości warzyw, owoców morza w tym ryb, serów i produktów mącznych. Kuchnia to także pomidory i oliwa, a także przyprawy, które świetnie podkręcają smak na pozór zwykłych dań.

Na piedestale obok kuchni włoskiej znajduje się francuska, która jest dość odmienna od włoskiej. W naszych oczach widzimy ją przez pryzmat żabich udek, ślimaków, serów, wina no i nieodłącznej bagietki. Jest to oczywiście stereotyp bo ma ona o wiele więcej do zaoferowania.

Obok tych dwóch kuchni z ogromną różnorodnością i tradycjami umieścić należy kuchnie azjatycką. Cała Azja to także wielość zarówno kulturowa jak i kulinarna. Bo to nie tylko potrawy chińskie czy japońskie ale również indyjskie, koreańskie, tajskie, tureckie, izraelskie i wiele innych.

Każda z nich wnosi smakowo coś innego, chociażby kuchnia chińska. Jedna z najbardziej różnorodnych kuchni na świecie. Jest oficjalnie podzielona na dziewięć jej odmian, które najczęściej stanowią kuchnie danego regionu. W tej kuchni nie sposób wymienić choć po części najsłynniejszych potraw z obawy, że pominie się równie znana i równie pyszną.

Dlatego wymienić trzeba jedynie danie, które jedli chińscy cezarze czyli kaczka po pekińsku.

Do kuchni azjatyckiej należy kuchnia o wielowiekowej tradycji jak wszystkie wcześniej przedstawione, a jest nią kuchnia indyjska. I ta kuchnia jest niesamowicie różnorodna. Podobnie jak kuchnia ma wiele odmian i smaków regionu. Jednak kuchnia indyjska to niezliczona ilość różnorodnych przypraw. Żadna inna nie na w swym zestawie ich aż tyle i to właśnie dzięki nim potrawy indyjskie zyskały tak dużą aprobatę.

Kuchnią z ogromnymi tradycjami jest mieszcząca się w przedziale kuchni azjatyckich, kuchnia izraelska. To w głównej mierze kuchnia podzielona na starą tradycyjną i nowa, która wyróżnia się swoją koszernością. Kuchnia izraelska z racji dużego rozproszenia swojej ludności po cały świecie dużo czerpała z wielu z nich.

Oryginalną kuchnia z długimi tradycjami jest kolejna kuchnia azjatycka jaką jest kuchnia japońska. Kuchnia ta jest w większości oparta na owocach morza podawanych w wieloraki sposób. Bardzo często na surowo. Wśród najbardziej rozpowszechnionych jest sushi.
Dużo zwolenników posiada następna kuchnia o wielowiekowych tradycjach jaką jest kuchnia turecka. Wywodząca się z Imperium Osmańskiego bogata smakowo turecka kuchnia to przede wszystkim mięsa podawane w wieloraki sposób. Z tej azjatyckiej kuchni międzynarodową sławę uzyskał kebab.

Bardzo oryginalną kuchnią jest kuchnia tajska, która w swych początkach czerpała z dwóch równie oryginalnych kuchni chińskiej i indyjskiej. Tworząc własną oryginalną wersję z typowymi dla Tajlandii dodatkami.

Smaczna i bardzo kontrowersyjna jest kuchnia koreańska, która ma wiele niesamowitych dań bazujących na ryżu i makaronie. Jednak złą sławą uzyskała z powodu wciągnięcia do menu psiego mięsa.

Przedstawione kuchnie to zaledwie zalążek do wielu wspaniałych dań rozsianych po całym świecie.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKreujemy piękne rzęsy
Następny artykułKwiaty dla alergika

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here