Gotowanie to czynność, która ma miejsce w prawie każdym domostwie na całym świecie. Żyjemy dzięki temu, że jemy a w większości z nas uwielbia jeść bo wyspecjalizowaliśmy się w tej czynności perfekcyjnie.
Nie tylko gotujemy smacznie to na dodatek różnorodnie. Przez tysiąclecia człowiek stworzył kuchnie, które bardzo mocno różniły się od siebie i dane potrawy można było skosztować tylko w danym regionie. Wraz z migracją ludności w różne strony globu, często z odległych zakątków do innego kraju dotarły potrawy, które jedli nowo przybyli migranci. W ten sposób zaczęto wychwalać poszczególne kuchnie a z czasem sprowadzano kucharzy aby serwowali to co najlepsze w danej kuchni.
A jaka kuchnia jest najsmaczniejsza?
To pytanie raczej nigdy nie dostanie jednolitej odpowiedzi. Bogactwo składników i przepisów i preferencji smakowych jest tak duże że wybranie jednej, konkretnej staje się niemożliwe. Możemy jedynie wymienić te najbardziej znane.
I do nich na pewno będzie należeć kuchnia włoska. Chyba większość z nas przynajmniej raz skosztowało potrawy, której rodowód wywodzi się właśnie z kuchni włoskiej.
Charakteryzuje się ona dużą różnorodnością. Jednak jej cechą wspólną jest stosowanie dużej ilości warzyw, owoców morza w tym ryb, serów i produktów mącznych. Kuchnia to także pomidory i oliwa, a także przyprawy, które świetnie podkręcają smak na pozór zwykłych dań.
Na piedestale obok kuchni włoskiej znajduje się francuska, która jest dość odmienna od włoskiej. W naszych oczach widzimy ją przez pryzmat żabich udek, ślimaków, serów, wina no i nieodłącznej bagietki. Jest to oczywiście stereotyp bo ma ona o wiele więcej do zaoferowania.
Obok tych dwóch kuchni z ogromną różnorodnością i tradycjami umieścić należy kuchnie azjatycką. Cała Azja to także wielość zarówno kulturowa jak i kulinarna. Bo to nie tylko potrawy chińskie czy japońskie ale również indyjskie, koreańskie, tajskie, tureckie, izraelskie i wiele innych.
Każda z nich wnosi smakowo coś innego, chociażby kuchnia chińska. Jedna z najbardziej różnorodnych kuchni na świecie. Jest oficjalnie podzielona na dziewięć jej odmian, które najczęściej stanowią kuchnie danego regionu. W tej kuchni nie sposób wymienić choć po części najsłynniejszych potraw z obawy, że pominie się równie znana i równie pyszną.
Dlatego wymienić trzeba jedynie danie, które jedli chińscy cezarze czyli kaczka po pekińsku.
Do kuchni azjatyckiej należy kuchnia o wielowiekowej tradycji jak wszystkie wcześniej przedstawione, a jest nią kuchnia indyjska. I ta kuchnia jest niesamowicie różnorodna. Podobnie jak kuchnia ma wiele odmian i smaków regionu. Jednak kuchnia indyjska to niezliczona ilość różnorodnych przypraw. Żadna inna nie na w swym zestawie ich aż tyle i to właśnie dzięki nim potrawy indyjskie zyskały tak dużą aprobatę.
Kuchnią z ogromnymi tradycjami jest mieszcząca się w przedziale kuchni azjatyckich, kuchnia izraelska. To w głównej mierze kuchnia podzielona na starą tradycyjną i nowa, która wyróżnia się swoją koszernością. Kuchnia izraelska z racji dużego rozproszenia swojej ludności po cały świecie dużo czerpała z wielu z nich.
Oryginalną kuchnia z długimi tradycjami jest kolejna kuchnia azjatycka jaką jest kuchnia japońska. Kuchnia ta jest w większości oparta na owocach morza podawanych w wieloraki sposób. Bardzo często na surowo. Wśród najbardziej rozpowszechnionych jest sushi.
Dużo zwolenników posiada następna kuchnia o wielowiekowych tradycjach jaką jest kuchnia turecka. Wywodząca się z Imperium Osmańskiego bogata smakowo turecka kuchnia to przede wszystkim mięsa podawane w wieloraki sposób. Z tej azjatyckiej kuchni międzynarodową sławę uzyskał kebab.
Bardzo oryginalną kuchnią jest kuchnia tajska, która w swych początkach czerpała z dwóch równie oryginalnych kuchni chińskiej i indyjskiej. Tworząc własną oryginalną wersję z typowymi dla Tajlandii dodatkami.
Smaczna i bardzo kontrowersyjna jest kuchnia koreańska, która ma wiele niesamowitych dań bazujących na ryżu i makaronie. Jednak złą sławą uzyskała z powodu wciągnięcia do menu psiego mięsa.
Przedstawione kuchnie to zaledwie zalążek do wielu wspaniałych dań rozsianych po całym świecie.