Płatki ryżowe

Płatki ryżowe to zdrowe, lekkostrawne płatki wzbogacone w wapń oraz żelazo, w swym składzie nie mają glutenu dzięki czemu mogą je jeść również alergicy, małe dzieci a także chorzy na celiakię (zapalenie jelita cienkiego o podłożu genetycznym). Idealnie nadają się do stosowania w dietach odchudzających, ponieważ są lekkie i sycące. Dzięki nim możemy przygotować zdrowe oraz pożywne śniadania, choć możemy stosować je także do zagęszczenia zupy oraz sosu bo są zdrowsze niż tradycyjna mąka.

Płatki ryżowe wytwarzane są z ryżu za pomocą działania na nie wody oraz prasowania ich. Zawierają one wiele wartości odżywczych cennych dla naszego organizmu:

  • zawierają dużą ilość wapnia oraz żelaza,
  • mają niską zawartość tłuszczu a zastępują go węglowodany złożone,
  • zawierają dużą ilość białka,
  • posiadają witaminy z grupy B między innymi B1 oraz B2.

Płatki ryżowe dzięki swej lekkostrawności oraz dużej ilości białka i innych witamin polecane są do spożycia głownie dla dzieci, które mogą je spożywać już od 8 miesiąca życia. Dzięki zawartości żelaza regularne jedzenie płatków pozwala na uzupełnienie jego niedoborów. Zaleca się jeść płatki ryżowe osobom chorym na anemię, jedzących małe ilości mięsa oraz produktów mlecznych. Są one dobrą opcją dla wegetarian. Spożywanie płatków przygotowanych na mleku wzbogaca nasz organizm o wapń, który jest budulcem naszych kości dzięki czemu dba o naszą siłę.

Płatki ryżowe a odchudzanie. Płatki te są polecane w diecie redukcyjnej, ponieważ zawierają mało tłuszczu a także są lekkostrawne i syte. Szczególnie sprawdzą się podczas diety jako śniadanie zapewniając nam energię oraz zaspokajając poranny głód co sprawi, że nie będziemy podjadać pomiędzy posiłkami. Zawarte w nich węglowodany złożone trawią się dłużej co sprawia, że przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu.

Płatki ryżowe polecane są dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zapewniają optymalną ilość witamin oraz wartości odżywczych jakie potrzebne są naszemu organizmowi.

Przygotowanie płatków ryżowych to prosta czynność, można gotować je na mleku lub na wodzie nie tracąc przy tym ich wartości odżywczych. Do ugotowanych płatków można dodawać różnego rodzaju owoce według naszych upodobań np, banan, maliny a także cynamon, migdały, orzechy czy miód.

Płatki możemy używać w kuchni jako zastępstwo klasycznej mąki dzięki czemu możemy piec z nich ciasteczka czy zagęszczać zupę. Idealnie pasują do jogurtów a także różnych deserów. Są one idealnym produktem do stosowania w diecie i nie ograniczają naszych możliwości dzięki czemu możemy cieszyć się pysznymi śniadaniami a także deserami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here