Błonnik w diecie odchudzającej

Gdy szukamy sposobów na dietę odchudzającą, często szukamy produktów, które same w sobie przyczyniają się do do spalenia niechcianej tkanki tłuszczowej. Internet i literatura specjalistyczna podają szereg produktów odpowiedzialnych za takie działanie. Jednym z nich, tym najbardziej popularnym, jest błonnik. Jak wygląda dieta bogata w błonnik a odchudzanie na podstawie tego czynnika na jakich oparte jest właściwościach?

Zacznijmy od tego, czym jest błonnik. Pełni to bowiem istotną rolę w jego działaniu na ludzki organizm. Błonnik jest substancją pochodzenia roślinnego, której nasz organizm nie potrafi przetrawić. I to bardzo dobrze. Bo przez to błonnik pomaga oczyszczać nasze jelita, przyczyniając się do zbierania toksyn i złogów w ich środku, a ponadto stanowi pożywienie dla dobrych baterii w naszych jelitach. Co to jednak oznacza w praktyce? Czujemy się mniej ociężali i wreszcie będziemy mogli się normalnie wypróżnić. Łatwiej przyjdzie nam trawić ciężkostrawne potrawy i zmniejszymy ryzyko występowania zaparć.

Generalnie powinniśmy go spożywać dziennie na poziomie od 20 do 40 gram. Tak przynajmniej zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, choć wspomina ona również, że jego zapotrzebowanie zależne jest od naszej masy ciała. Tak czy siak, błonnik występuje w przyrodzie pod dwiema postaciami. Ma formę rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Ten pierwszy w głównej mierze występuje w owocach oraz ma formę gęstego żelu przez co pomaga w oczyszczeniu jelit ze zbędnych składników. Drugi zaś to celuloza i lignina. Ten rodzaj błonnika pochłania wodę, wspomaga więc dzięki temu pracę układu pokarmowego.

Ale jak spożywanie błonnika wpływa na odchudzanie i spalanie kalorii? To proste. Produkty bogate w błonnik są z reguły niskokaloryczne, a zawarta w nich substancja powoduje, że szybko czujemy się syci i nie mamy ochotę jeść kolejnego posiłku czy podjadać. Ponadto błonnik reguluje pracę jelit, co oznacza, że organizm zaczyna pozbywać się wszystkiego, co zbędne i tym samym, zaczyna tracić zbędne kilogramy. Błonnik reguluje również wchłanianie węglowodanów i tłuszczy do organizmu. Jemy mniej i bardziej zdrowo, więc chudniemy.

Ale gdzie w takim razie go znaleźć? Możemy wzbogacić swoją dietę o odpowiednie produkty, albo kupić błonnik w tabletkach czy proszku, który z powodzeniem możemy dodawać do porannej owsianki. Jeśli chcemy jednak wprowadzić go naturalnie jedzmy produkty pełnoziarniste, brązowy ryż czy pieczywo razowe, a także owoce, takie jak jabłka, gruszki cytrusy czy winogrona.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here