Kawa, kawcia, kawusia…
Dla niektórych jest to napój bogów i codzienny rytuał jej parzenia, bez którego nie są w stanie wyobrazić sobie ani jednego dnia. A dla większości ludzi kawa to, codzienny rytuał rozpoczynającego się dnia. W prawie każdym domu witamy poranek filiżanką lub kubkiem aromatycznego napoju pitego w pośpiechu przed wyjściem do pracy.
Jak dalece kawa podbiła nasze serca a raczej kubki smakowe można stwierdzić po ilościach jakie kupujemy.
W świecie jest to produkt, który zajmuje drugie miejsce wśród najlepiej sprzedających się rzeczy w handlowych transakcjach.
Parzona w pierwszej wersji przez Beduinów kawa po arabsku przez wieki ugruntowała swój status i dziś wiele narodów przeobraziło formę przygotowania i kawę zaparza w swój oryginalny sposób, dzięki temu zyskaliśmy oryginalny smakowo napój.
W większości domów, tak jak w tradycji arabskiej pita jest podczas spotkań jako symbol gościnności.
Chcemy podawać kawę i ją pić
Ale czy wiemy jak to robić prawidłowo?
Niestety bardzo dużo osób ma ugruntowane nawyki z lat minionych i po prostu zalewa kawę wrzątkiem. Takie parzenie kawy nie jest ani zdrowe dla naszego organizmu ani nie wydobywa bogatego wnętrza smaku i aromatu produktu.
Jak zatem robić to poprawnie ?
Najpierw trzeba zapoznać się ze smakiem danego rodzaju naparu abyśmy mogli rozpoznawać jego walory. Trzeba również zaopatrzyć się nie tylko w różne rodzaje kaw ale i odpowiednie akcesoria do jej parzenia oraz dodatki, które będą dodawane do pogłębienia smaku naparu.
Na początek najlepiej wybrać ten rodzaj parzenia kawy, który nam najlepiej smakuje. Przy jej codziennym parzeniu po miesiącu będziemy mogli już być na tyle obeznani w tym rodzaju naparu. Jeśli jest to przykładowo kawa po turecku na samym początku kupujemy oprócz kawy w ziarenkach dobry młynek. Młynek, który będzie służył tylko i wyłącznie mielenia ziaren kawowca. Nie używajmy takiego młynka do mielenia innych produktów aby nie dopuścić do zmieszania produktów i ich aromatów, bo to zniszczy nam napar kawy, który potem będziemy przygotowywać.
Chociaż w naszych domach pokutuje jeszcze bardzo często przekonanie iż do parzenia kawy po turecku potrzebujemy tylko świeżo zmielonej kawy, którą zalewamy bezpośrednio do filiżanki to nie jest prawdą. Do zaparzenia tego rodzaju kawy potrzebujemy tygielka do zaparzania kawy. I to właśnie w nim jest parzona kawa. Z wszystkimi wybranymi dodatkami jednocześnie. Siła tego aromatu tkwi nie tylko w bardzo mocnym napoju ale i jego smaku oraz aromatowi, który uzyskujemy dzięki wspólnemu zaparzaniu się wszystkich składników jednocześnie.
Takie parzenie kawy wymaga od nas zapoznania się z przepisami, które w przypadku kawy po turecku mają wielowiekową tradycję i doboru takich składników, które nam dadzą ulubiony napar.
Długoletnią tradycję i bardzo orientalne smaki ma kawa Beduinów. Kawa po arabsku nie wszystkim smakuje bo jest zupełnie inna od tego co pijemy na codzienne. Jest to jednak bardzo niesamowity efekt jaki uzyskujemy, że warto się z nim zapoznać. Tym bardziej, że do parzenia kawy po arabsku nie potrzebujemy wyrafinowanych narzędzi do zaparzania. Jest to jeden z najstarszych sposobów na parzenie kawy musi być zatem przygotowywana w prosty sposób. W przypadku parzenia kawy po arabsku potrzebujemy jedynie niewielki garnek, sito i naczynie do przelania gotowego naparu najlepiej się sprawdza w tym przypadku termos.
W przypadku gdy chcemy zaparzać kawę espresso, americano, cappuccino, latte czy macchiato potrzebujemy zdecydowanie już bardziej wyrafinowane narzędzia do parzenia. Bardzo często dosyć kosztowne. Dlatego przy zakupie najpierw róbmy dobre rozpoznanie na rynku wszystkich dostępnych produktów, aby zapoznać się z ich możliwościami i parametrami.
Na pewno nie będziemy żałować w ten sposób pieniędzy bo produkty te zapewnia nam wysokiej jakości napary w różnych konfiguracjach. Będziemy mogli korzystać zarówno my sami jak i nasi zaproszeni goście z wyjątkowych walorów smakowych jakie daje nam królowa wszelkich napojów.